FAQ

Vad är Reach Beyond (HCJB Global)?

284832 - alert information paragraph textReach Beyond är en internationell missionsorganisation med personer från många olika samfund och länder. Reach Beyond/HCJB är världens första ännu existerande missionsradioorganisation. Reach Beyond/HCJB har genom radioprogrammen förvandlat människors liv sedan juldagen 1931.

Reach Beyond drivs av en passion att göra människor till lärjungar. Med hjälp av våra verktyg som är media och hälso- och sjukvård, vill vi utrusta den kristna församlingen att använda sin röst och sina händer för att göra Jesus känd speciellt bland dem som inte hört evangeliet tidigare.

Genom att arbeta med lokala partners har vi pågående arbete i nästan 400 städer i över 100 olika länder. Tillsamman med våra partners sänder vi det kristna budskapet via radio på över 120 språk och dialekter. Tusentals sjukhuspatienter möter också Jesus. De troende tränas som missionärer, pastorer, radiofolk och sjukvårdspersonal.

När började Reach Beyond/HCJB sina radiosändningar?

Det första programmet från Radio HCJB sändes juldagen 1931. Clarence Jones och svenskättlingen Reuben Larsson var två av pionjärerna som upplevde en kallelse från Gud att starta en kristen radiostation i Sydamerika. Efter mycket arbete så såg de visionen bli verklighet och det sändes radioprogram dagligen från Quito Ecuador. Man började i enkelhet i ett ombyggt fårstall.

Var finns Reach Beyond hälso- och sjukvårdsarbete?

Reach Beyond har lämnat över sin sjukhus för att vara mer flexibla och satsar nu på mindre kliniker. I Ecuador finns flera lokala samt ambulerande kliniker med syftet att kunna hjälpa de fattiga med vård.

Via vår samarbetspartner i Ghana kan vi nu också ge medicinsk vård i Afrika.

BrunnsborrningLandsbygdsutveckling innebär att arbeta med byhälsovård, vattenprojekt, utbildning inom byhälsovård och evangelisation.

Reach Beyonds hälso- och sjukvårdarbete expanderar hela tiden till nya platser i de regioner vi har arbete i.
Till följd av de många katastrofer som drabbat världen har Reach Beyond sänt katastrofteam till lokala partners i olika delar av världen sedan 2008. Ett antal team har varit på Haiti de senaste åren.

Vad är unikt med Reach Beyond?

ParabolReach Beyond är en organisation som har en stor teknisk expertis och vi jobbar inom väldigt specialiserade områden. Vi har många partnerorganisationer och vi är duktiga på träning och utbildning. Största delen av våra lyssnare är icke bekännande kristna så vi är evangeliserande.

Vilken typ av program sänder vi?

Eftersom de flesta av våra lyssnare ännu inte är bekännande kristna erbjuder vi en stor variation på våra program. Som exempel kan nämnas program av allmänt intresse, sport, förebyggande hälsovård, reseprogram, kultur och musik, men alltid med fokuset att presentera Jesus.

Hur sänder Reach Beyond sina program?

Vi sänder på kortvåg, mellanvåg, FM, satellit och Internet.

Kan vi ge exempel på respons från lyssnare?

Oromotalande lyssnare, Etiopien: ”Era radiosändningar får många mirakulösa saker att hända i våra samhällen.”

Lyssnare från Ryssland: ”Jag har två solar som jag inte kan leva utan. En lyser från himlen. Ni, New Life Radio, är min andra sol!”

Arabisktalande lyssnare, Nordafrika: ”När jag lyssnade på kortvågsradio förklarade era sändningar evangeliet för mig. Sen gav Gud mig möjlighet att möta andra troende och jag döptes. Nu arbetar jag för att ge Nordafrikas människor evangeliet genom radio. Prisa Gud för Hans Ord. Det är levande!”
Lyssnare från Thailand: ”Jag älskar att höra er station när jag är på marknaden. Den är olik alla andra och uppmuntrar mig.”

Lyssnare från Polen: ”Jag vill bara säga tack! Jesus har arbetat i mitt hjärta ett bra tag nu och att upptäcka era fem steg var helt underbart. Återigen tack!”

Lyssnare från Mexico: ”För några veckor sedan gjorde jag mig redo att begå självmord. Jag hade snaran redo och skulle hänga mig. Helt plötsligt kände jag mycket starkt att jag måste sätta på radion, något jag nästan aldrig gör. Precis just då talade någon om det hopp vi har i Jesus. Det gick rakt in i hjärtat och jag fullföljde inte min plan. Istället tog jag telefonluren och ringde er. Nu lyssnar jag till er station varje dag därför att alla program inspirerar mig att leva och ha hopp.”

Lyssnare från Ryssland: ”En gång försökte jag ta livet av mig med piller. Jag vet inte varför Gud lät mig leva. I själen tror jag på Gud, jag vet inte varför jag beter mig så här. Jag är så tacksam för er uppmuntran. Nu har jag lite vilja att leva.”