Reach Beyond Sverige 50 år – ser framåt

I år fyller den svenska avdelningen av Reach Beyond (fd HCJB) 50 år. Egentligen är HCJB mycket äldre än så. De första svenska kortvågssändningarna från Quito Ecuador sändes redan 1937 av Reuben Larson, svenskamerikan som var en av grundarna till HCJB.

Swedish HCJB-röster, Ellen Campaña och Sonja Persson.

Svenska HCJB-röster, Ellen Campaña och Sonja Persson.

Ellen Campaña, svenska som var gift med den ecuadorianske konsuln och bodde i Quito fortsatte sändningarna till Norden i ca 20 år. Programmen uppskattades mycket av radiolyssnarna.

År 1957 kom Sonja Persson till Quito och hon missionerade från radiostationen i 40 år till framför allt svenska kortvågslyssnare som hon också hade personlig kontakt med under sina perioder i Sverige.

Då lyssnarnas skara växte och arbetet blev alltmer omfattande, behövde Sonja hjälp från Sverige. Detta ledde till att en liten grupp svenska unga män och kvinnor intresserade av radiomission träffades den 26 mars 1966 i Skövde och enligt protokollet bildades en ”from Stiftelse för bedrivande av radiomission”.

Lars Rune Johnsson

Lars Rune Johnsson

Den officiella benämningen blev Världsradiomissonens Nordiska Avdelning. Från protokollet kan man också läsa att ett arbetsutskott tillsattes; Lars-Rune Johnsson, Gunnar Karlsson och Georg Davidsson.

Från denna blygsamma begynnelse har Herren rikt välsignat HCJB och i år får vi fira 50-årsjubileum. Otroligt mycket har hänt under åren och många hängivna medarbetare har verkat både i Ecuador och Sverige.

Arbetets utformning har ändrat karaktär och utvecklingen går hela tiden framåt. Förutom att vara Jesu röst utöver vår jord, är vi också Jesu händer från den tidiga begynnelsen i Ecuador, till i dag i ett flertal länder.

Sjukhuset i Shell

Sjukhuset i Shell

En av höjdpunkterna för oss svenskar var då vi fick ta ett stort ekonomiskt ansvar för byggandet av sjukhuset i Shell, på randen till regnskogen i Ecuador. Detta sjukhus tjänade indianbefolkningen från 1985 t.om 2013. Många är de som kan vittna om vad det betydde för dem såväl fysiskt som andligt

När de svenska programmen slutade att sändas och Shell-sjukhuset var invigt började något nytt att ta form. Samma år som sjukhusbygget var avslutat 1985, startades en undersökning av HCJB, TWA och FEBA, tre radiomissioner som ville nå längre. Hur många språk/folkgrupper med minst 1 miljon kan inte höra det Glada Budskapet? Efter tre år kom svaret – 276 språkgrupper utöver världen!

I Sverige fanns redan en ”Radiogrupp”, HCJB, ÖM, HF och SAM. Dags att handla. Vi delade upp de tre folkgrupper som HCJB, Sverige fått ansvar för. HF tog en, ÖM tog en annan och SAM tog sig an en tredje folkgrupp. HCJB skulle vara verkställande.

Mycket har hänt sedan 1991. Radioproduktion startade i två av länderna i den nybildade Ryska federationen. Idag sker radiosändningar i en av områdena. I ett annat antog man en muslimsk tillhörighet med namnbyte följd. I och med detta – inga kristna radiosändningar. Men andra medel kom i fokus. Ungdomsarbete, sommarläger och rehabarbete blev nästa utmaning. Församlingarnas arbete i Ryssland påminner mycket om läget och behoven i svenska församlingar under 70-talet. Medel som gör att den lokala församlingen vill nå målet – att Jesus blir känd, trodd och efterföljd.

Ett nytt missionscentrum med radiostudio, kyrka och samlingssalar för både söndagsskola och ungdomsgrupper finns i ett område.
I ett annat planeras nu för olika läger i sommar. Ungdomar som lever på droger och lim får komma ut i friska luften. Mödrar med grava problem får komma med sina barn och få avlastning.

Tillsammans är vi Jesu Röst och Händer.

Publicerad i Hälsovård, Media, Sverige.