10 år, 100 stationer, 100 000 troende

Fredagen den 28 februari hade Reach Beyond glädjen att fira grundandet av den 100:e partnerstationen i Asia Pacific regionen, sedan arbetet startade där för 10 år sedan.

Men vid firandet blåstes ingen stor fanfar, det hela var en enkel men känsloladdad stund: En pastor och några ingenjörer, tekniker och utbildare i en hopsnickrad studio i en liten kyrka i nordöstra Thailand. Vid mikrofonen satt en nervös pastor redo att för första gången sända live. På andra sidan om studion satt ca 30 personer för att lära sig hur man producerar radio.

För de 50-60 troende i kyrkan markerade detta början på deras dröm – en vision och en passion att använda radio för att dela med sig av de goda nyheterna om Jesus till sin omgivning. Detta är den enda kyrkan i ett område med runt 200 byar och mer än 130 000 invånare. Reach Beyond letar efter kyrkor med engagerade troende som denna.

Vi bygger partnerskap med lokala kristna för att utrusta dem att nå sin omgivning genom FM-radio. Vi bistår med sändningsutrustning, utbildning och långvarig teknisk support som gör deras vision till verklighet.

Radio blir ett redskap som läggs till det utåtriktade arbete som redan existerar. Det blir som en stor förstärkare för våra partners budskap och arbete eftersom lokal FM-radio fortfarande är det viktigaste mediet för samhällsinformation i dessa länder. Och det förändrar liv.

Enligt våra radiopartners är det lågt räknat 10 000 som kommer till tro varje år i Asia Pacific regionen genom sändningarna. Det planteras även församlingar. I ett tidigare onått område visar statistiken att radio har bidragit till grundandet av mer än 150 husförsamlingar och runt 450 upptäckargrupper kring Bibeln under de senaste tre åren.

Men framgång kommer aldrig utan kamp eller svårigheter. För oss som missionsorganisation handlar det om att hitta rätt samarbetspartners, finansiering och den andliga kamp som alltid pågår. Våra partners har sin egen kamp. I Nepal växer t.ex. församlingen kraftigt men motståndet är samtidigt starkt med social stigmatisering som följd om du väljer Jesus.

Gud har dock alltid visat sig större än våra svårigheter, och våra vänner i Nepal ser hellre på den eviga belöningen. De har visionen att grunda ett nätverk av 25-30 stationer över hela landet med oss som partner. Det är definitivt en vision med gudomliga proportioner, men vi ser tillbaka på hur Gud hjälpt oss med de 100 existerande stationerna och vet att Han som är trofast även i fortsättningen kommer att förse, för verket är Guds.

 

Publicerad i Media.