Rent vatten från berg till djungel

Washintza är en het och fuktig djungelby, Mariana de Jesus ligger högt uppe på den andinska högplatån flera tusen meter över havet omgivet av svajande majsfält.

DSC_9371_wÄven om båda platserna ligger i Ecuador så är de så olika som man bara kan föreställa sig. De två byarna har dock en sak gemensamt – båda saknade till helt nyligen tillgång till rent vatten.

I byn Mariana de Jesus fick man hämta vatten i vad de själva beskriver som en ”smutsig flod som det simmar ankor i”.  I Washintza visade hälsoundersökningar som Reach Beyond gjorde, att 80% av befolkningen hade parasiter och 2/3-delar hade mask som ett resultat av smutsigt dricksvatten och okunskap om hygien. Som byns projektledare beskrev det ”Vi vill ha ett vattenprojekt för vi har aldrig sett… och vi har aldrig kunnat dricka ofarligt vatten.”

I byn Mariana de Jesus var man så ivriga att man lyckades få klart sitt projekt på 5 månader. I Washintzas fall har det tagit flera år, delvis beroende på att man fick leta rätt på en ny källa efter att vattenkvalitén i den första källan blev påverkad av ett skolbygge.

Om ett projekt går sakta eller fort beror till stor del på byborna. Reach Beyond trycker starkt på att det är deras projekt som vi underlättar, stöttar och bidrar till, allt för att skapa ett ägandemedvetande och en insikt om att det går att förändra sin situation. Vår erfarenhet är att det borgar för fortsatt ansvarstagande och kontinuitet.

Som en del av projektet ger Reach Beyond också alltid undervisning om hygien… och om Gud. Och människor lyssnar med nya öron. I Washintza hade alla redan hört om evangeliet, men ingen hade tidigare tagit det till sitt hjärta. Men efter att teamet fått vittna så finns det nu en församling i Washintza, den leds av bychefen och hans söner.

 

Publicerad i Vatten.