Öppna dörrar för hälsoförebyggande projekt

Telefonen ger ifrån sig en signal, det är dags att gå upp. Vaknade nog bara en gång denna natt av hundarnas skällande. Vid frukostbordet är det ett muntert sorl och vår värdinna delar ut gröt till oss med ett vänligt leende. Efter ett bibelord och bön är det dags att ge sig av, en dryg timmes färd i små minibussar ligger framför oss.

Färden går genom ett slättland inramat av höga berg, vägen är allt annat än slät men det vänjer man sig vid. Väl framme välkomnas vi av några lokala damer som har hand om registreringen av patienterna och vi installerar oss i de rum som står till förfogande för oss. Den här gången var det gott om utrymme, en skola, alla fick var sitt rum med dörr och det är vi inte bortskämda med.

Medicinerna lastas av och ett litet apotek upprättas, vågen och längdmätningen placeras strax innanför ingången och sköterskornas mottagning lite längre in. Doktorerna, gynekolog/barnmorska, barnläkare och sjukgymnast får sina respektive platser och får någon halvtimme på sig att komma i ordning sen är det igång. Människor har tålmodigt väntat under tiden vi installerat oss och det har fyllt på med folk och nu har registreringen börjat.

Det jag i korta ordalag försökt att beskriva är uppstarten av den mobila klinik som flera personer från Reach Beyond Sverige deltagit i denna höst. Vi har tillsammans med lokala partners fått serva ett antal byar med möjligheten att få en gratis läkarundersökning. I detta land är det väldigt dyrt att gå till läkare och vården är inte den bästa. De byar vi kommer till är ganska fattiga så man prioriterar inte att gå till doktorn.

Våra partners jobbar med olika projekt under hela året och förbereder allting innan vi kommer, som en stöttning i deras långsiktiga arbete. De är verkligen uthålliga och målmedvetna och är värda all beundran. De älskar sitt folk och vill på detta sätt visa Guds kärlek till dem.

IT

Publicerad i Europe/Euroasia, Hälsovård, Projekt.