Sjukvårdsresa i Centralasien

En av våra medarbetare Gabriella har nyligen kommit hem från en sjukvårdsresa i Centralasien. Denna gång gjorde man sjukvårdsinsatser i ett nytt område.

CA003Teamet arbetade tillsammans med en lokal kristen organisation som främst arbetar med olika kvinnoprojekt. De har ett kriscentrum som bl.a. innefattar ett skyddat boende dit kvinnor och barn kan få komma och bo och lära sig att försörja sig själva. Organisationen har under åren kunnat hjälpa 600 kvinnor och mer än 1000 barn.

Männen tycker att det är deras rättighet att slå sin kvinna och 80 % av kvinnorna i landet har någon gång blivit utsatta för misshandel. Många lever i ständig skräck och eftersom alkoholmissbruket bland män är högt så blir det ännu värre för kvinnorna och barnen. Detta vill organisationen arbeta emot.

Man anordnar också medicinska mobila kliniker och det var där teamet fick hjälpa till.

CA004Många som bor på glesbygden har väldigt liten tillgång till bra läkarvård. Det kostar t.ex. en halv månadslön bara att gå till en vårdcentralsläkare!

Teamet från Reach Beyond bestod utav tre distriktsläkare, en gynekolog, en barnmorska och en sjuksköterska och två som hjälpte till med medicinutdelningen.

Teamet åkte till tre byar och fokuserade främst på att hjälpa kvinnorna. De erbjöds att göra cytologprov och det var många som kom för att ta dessa. Teamet såg över 100 patienter per dag varav hälften var kvinnor som ville göra detta prov. Allt bekostades av Reach Beyond. Sammanlagt blev det ca 500 patienter under tiden där.

CA002”Det var underbart att se deras tacksamhet över att vi kom för att hjälpa dem!” säger Gabriella och fortsätter, ”Varje dag blev vi hembjudna på lunch till någons hus och det var verkligen en festmåltid. Vi satt traditionsenligt på golvet och hade ett lågt bord framför oss som var överfylld med hembakt bröd, olika marmelader, sallader, frukt, soppa och förstås te som gjordes i ordning i deras speciella samovarer.”

En i det lokala teamet, berättade vad som hände hennes familj. För över 30 år sedan blev hennes farfar omvänd och fick verkligen möta Jesus. Han var en av de som ledde bönerna i moskén och var en högt uppsatt man. Efter sin Gudsupplevelse ville han att hela byn skulle få uppleva vad han hade fått uppleva så han började prata med alla om att de behövde omvända sig och istället börja tro på den riktiga Guden. Det slutade med att han blev mördad och hans familj ville ingen veta av.

Det spreds rykten om att de kristna offrar barn och dricker deras blod. Det tog många år för familjen att bygga upp relationer igen och få bort de hemska ryktena om hur brutala kristna är.

Tänk att vi i Reach Beyond får arbeta och visa på vem Jesus verkligen är!

Publicerad i Hälsovård, Projekt.